Wizyta studyjna do Inkubatora kuchennego w Małopolsce

W dniach 13-14 września 2016 r. grupa osób z LGD–Przyjazne Mazowsze odwiedziła Małopolskę, gdzie w ramach Wizyty Studyjnej gościła na obszarze LGD Gościniec 4 Żywiołów (gminy Stryszów, Mucharz, Lanckorona, Kalwaria Zebrzydowska).  Celem wizyty było poznanie w praktyce zasad funkcjonowania inkubatora kuchennego. W wyniku prowadzonych konsultacji przez LGD–Przyjazne Mazowsze z mieszkańcami obszaru, zgłoszono potrzebę uruchomienia takiego inkubatora w powiecie płońskim.

Dlatego  uwzględniono w strategii środki na jego utworzenie. Zrealizowanie tego projektu ma dać pracę mieszkańcom, lepiej wykorzystać zasoby lokalne, a wyprodukowane produkty powinny stać się wizytówką obszaru LGD–Przyjazne Mazowsze. Inkubator kuchenny jest miejscem przeznaczonym dla drobnych przetwórców produktów rolnych, firm cateringowych oraz rolników, którzy mogą przygotować i przetwarzać swoje produkty w dobrze wyposażonych i przygotowanych do tego celu, zgodnie z obowiązującymi przepisami, pomieszczeniach. Może też służyć przechowywaniu produktów. Z inkubatora mogą korzystać także osoby indywidualne, np. wczasowicze, chcący przygotować przetwory. Inkubator przetwórstwa lokalnego może zatrudniać specjalistów, aby służyli pomocą od strony prawnej, technologicznej, marketingowej, może też być wyposażony w narzędzia informatyczne potrzebne do sprzedaży i dystrybucji produktów rolnych.

 

Pani Renata Bukowska, prezes LGD 4 Żywioły przywitała uczestników wizyty studyjnej w Lanckoronie  Oprowadziła grupę po turystycznym miasteczku, gdzie podziwialiśmy stare odrestaurowane chaty i lokalne wytwory rękodzieła artystycznego. Na miejskim rynku również odbywa się sprzedaż bezpośrednia lokalnych produktów. Następnie zaprosiła wszystkich do siedziby LGD. Pani prezes Bukowska opowiedziała o  projektach oraz miejscach związanych z przetwarzaniem, promocją i sprzedażą produktów lokalnych, które powstały w ramach projektu „Produkt Lokalny Małopolska - rozwój lokalnej przedsiębiorczości i przetwórstwa w oparciu o partnerską inicjatywę edukacji ekonomicznej mieszkańców oraz regionalny system marketingu produktów z Małopolski”. Ciekawym projektem jest ”KoKoszyk”, w którym Spółdzielnia Socjalna „Smaki Gościńca prowadzi sprzedaż produktów lokalnych przez internet oraz podczas różnego rodzaju imprez kulturalnych oraz targów. W ramach projektu przygotowano punkty sprzedaży wszelkich artykułów znajdujących się w ofercie Spółdzielni oraz ofertę KoKoszyka, gdzie można zamawiać ich produkty.  

 

Kolejnym punktem w programie była wizyta w kuchni szkoleniowo-produkcyjnej w Świnnej Porębie. Panie ze Spółdzielni Socjalnej „Smaki Gościńca” przyrządziły dla uczestników wizyty lokalne specjały - zupa z cukinii, pierogi z różnymi farszami: z soczewicą i lubczykiem, kapustą i grzybami, kaszą gryczaną i pokrzywą oraz ruskie. Wszystkie pierogi były bardzo smaczne, trudno określić, które najbardziej. Panie zachęcały wszystkich do ich kosztowania i donosiły półmiski dbając o to by nie zabrakło jedzenia. Pan Maciej Szymanowski, który jest technologiem w nowo powstałym Inkubatorze, opowiadał o trudnościach jakie napotkali przy tworzeniu Inkubatora oraz o planach stowarzyszenia na przyszłość. Po zakończeniu wizyty w Spółdzielni uczestnicy wyruszyli do Jaszczurowej, gdzie w pensjonacie Fluder był zaplanowany nocleg.

Następny dzień rozpoczął się wykładem pani Renaty Bukowskiej oraz pana Macieja Szymanowskiego. Pensjonat, w którym nocowaliśmy raczył nas własnymi produktami, jajecznicą od kur przechadzających się po podwórku czy pomidorami rosnącymi w wielkiej szklarni, pełniącej również funkcję  miejsca do spotkań czy szkoleń.

 

LGD 4 Żywioły pozyskała środki na utworzenie inkubatora kuchennego z funduszy szwajcarskich, utworzyła go i uruchomiła. LGD również zarządza tym inkubatorem. Pani R. Bukowska i pan M. Szymanowski przedstawili historię powstawania inkubatora oraz przygotowali prezentację, w której szczegółowo ujęli schematy technologiczne procesów produkcji w nowej inwestycji. Zwrócili uwagę na zadania inkubatora, omówili zagadnienia z zakresu wynajmu pomieszczeń i urządzeń, doradztwa i szkoleń dla producentów. Inkubator odpowiada za warunki, które stwarza natomiast wynajmujący za produkt. Ważna jest jakość produktu i odpowiedzialność za wspólna markę. Gospodarze pokazali omawiany Inkubator Kuchenny w Zakrzowie, gdzie pracownicy Spółdzielni Socjalnej „Smaki Gościńca” przeprowadzili pokaz tłoczenia soku jabłkowego, który następnie wszyscy skosztowali. Na uwagę zasługuje fakt współpracy różnych podmiotów przy obsłudze inkubatora, funkcję operacyjną pełni spółdzielnia socjalna a dystrybucją produktów zajmuje się fundacja. Ważne jest też to, że producenci sprzedają swoje produkty, sąsiada i innych. Dzięki efektom współpracy coraz więcej osób, podmiotów, także z sąsiednich obszarów, jest zainteresowanych dołączeniem do projektu. Po obiedzie grupa wyruszyła do Płońska.  

 

Opracowanie i zdjęcia: Danuta Kucińska i Agnieszka Matoblewska

 

 

baboszewociechanowdzierzazniajoniecnaruszewoplonskraciazczerwinsksochocinzaluskiczerwinsk

 

 

 

LGD KSIAZKA

napisz

ziemia plonska okladka

okladka do akceptacji 1

Archiwum artykułów

unnamed

 

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Operacja mająca na celu sprawne wdrażanie LSR, w tym realizacja Planu Komunikacji współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji

Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020

Przewidywane wyniki operacji: postęp finansowy we wdrażaniu operacji w ramach

Strategii Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Operacja mająca na celu sprawne wdrażanie LSR, w tym realizacja Planu Komunikacji współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji

Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020

Przewidywane wyniki operacji: postęp finansowy we wdrażaniu operacji w ramach

Strategii Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność