informacja o 19.1 na strone

Najnowsze

Wyróżnione

Zdrowe odżywianie – warsztaty część II

 

26 września 2020 r. odbyły się kolejne warsztaty dotyczące zdrowego odżywiania w ramach projektu „Świadome odżywianie w praktyce” wybranego w konkursie grantowym w ramach projektu Lokalnej Grupy Działania - Przyjazne Mazowsze pt.: „LABORATORIUM EDUKACJI LOKALNEJ” sfinansowanego przez Narodowy Instytut Wolności - Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich na lata 2014 – 2020. 

Organizacja warsztatów była kolejnym krokiem do realizacji celu projektu jakim jest pozyskanie wiedzy na temat świadomego odżywiania, zdobycie umiejętności sporządzania posiłków zgodnie z zasadami świadomego odżywiania oraz integracja i aktywizacja społeczności lokalnej.  

Podczas warsztatów uczestnicy projektu wysłuchali kolejnych pięciu modułów w ramach kursu online, dotyczącego zdrowego odżywiania. Pozyskana wiedza za pośrednictwem kursu pozwala na stopniowe uświadomienie sobie czym jest zdrowe odżywianie i jak je świadomie stosować. 

Bardzo istotnym elementem w odżywianiu jest planowanie zarówno posiłków jak i zakupów. Musimy poznać własny plan dnia aby odpowiednio wpisać w niego posiłki. Jeśli ustalimy kiedy będziemy jeść i ile będziemy mieć na to czasu, będziemy mogli zaplanować i przygotować odpowiedni pełnowartościowy posiłek. Bardzo ważną role w zdrowym odżywianiu odgrywa śniadanie, które powinno być najważniejszym posiłkiem dnia i składać się co najmniej z dwóch elementów (białka, tłuszcze, węglowodany). Obiad natomiast powinien być jak najbardziej różnorodny. Kolacje powinniśmy jeść co najmniej dwie godziny przed snem jednak nie powinniśmy jej pomijać ponieważ w trakcie nocy nasz organizm odbudowuje straty, dlatego należy mu dostarczyć białka i składników mineralnych.

 Istotnym elementem jest również spożywanie posiłków. Powinniśmy skupić pełnie uwagi na jedzeniu aby doświadczyć go jak najlepiej. Pozwoli to nam wsłuchać się w sygnały swojego ciała i poczuć nasycenie, dzięki czemu zjemy odpowiednią ilość i unikniemy przejedzenia. W trakcie posiłku należy odłożyć telefon, książkę, wyłączyć telewizor. 

Podczas wyborów żywieniowych powinniśmy korzystać z produktów sezonowych, lokalnych a przede wszystkim domowych, ponieważ są to produkty mniej przetworzone. Warto, również korzystać i łączyć różne diety np. wegetariańską i paleo, zapewni to nam różnorodne i wartościowe posiłki. Powinniśmy sięgać także po produkty superfoods, które dostarczają nam dużo wartości odżywczych a przede wszystkim pić odpowiednią ilość wody. 

Po wysłuchanym kursie uczestnicy wspólnie przeanalizowali kolejne zadania do wykonania a następnie przygotowali zdrowe a przede wszystkim smaczne posiłki. Uczestnicy zadbali aby „połowę talerza” zajmowały owoce i warzywa natomiast węglowodany i białka były uzupełnieniem. Wspólne gotowanie cieszy się dużym powodzeniem, przyczynia się do integracji uczestników oraz uczy współdziałania.

Na zakończenie warsztatów została przeprowadzona ankieta badająca poziom satysfakcji uczestników ze spotkania.

 

 

logo1

baboszewociechanowdzierzazniajoniecnaruszewoplonskraciazczerwinsksochocinzaluskiczerwinsk

domlgd

okladka publikacji CoWiP

 

ikonka broszura okładka

ikonka

Certyfikaty Przyjazne Mazowsze

IKONKAAA

ikonka2019

IKONKA

 

 

ikonka Ciekawostki Turystyczne

 

ikonka TWÓRCY LOKALNI

 

ikonka produkty lokalne

 

ikonka ciekawe biografie

 

 

2

 

mpnt

 

skrzat

 

 

Skrzatolandia

 

ikonka aktualna

LGD KSIAZKA

napisz

ziemia plonska okladka

okladka do akceptacji 1

IKONKA POTENCJAŁ TURYSTYCZNY

Archiwum artykułów

unnamed

 

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Operacja mająca na celu sprawne wdrażanie LSR, w tym realizacja Planu Komunikacji współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji

Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020

Przewidywane wyniki operacji: postęp finansowy we wdrażaniu operacji w ramach

Strategii Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Operacja mająca na celu sprawne wdrażanie LSR, w tym realizacja Planu Komunikacji współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji

Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020

Przewidywane wyniki operacji: postęp finansowy we wdrażaniu operacji w ramach

Strategii Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność