Z końcem grudnia 2013 ukazała się publikacja „Dziedzictwo stołu. Wędrówki kulinarne po obszarze mazowieckich lokalnych grup działania”. Jej wydawcami są: LGD - Przyjazne Mazowsze oraz Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w Województwie Mazowieckim.
Przewodnik opracowany został przez LGD - Przyjazne Mazowsze we współpracy z mazowieckimi lokalnymi grupami działania i zawiera informacje o miejscowych zwyczajach kulinarnych a także przepisy regionalnych potraw, charakterystycznych dla obszaru każdej z nich. Publikacja ma charakter promocyjny i stanowi subiektywny wybór wiedzy o mazowieckich kulinariach, wiedzy przekazanej przez każdą z lokalnych grup uczestniczących w projekcie. Warto podkreślić, że jest to pierwsza publikacja dotycząca kuchni Mazowsza, w której znalazły się nie tylko przepisy kulinarne ale również pokazany został ich szerszy, kulturowy kontekst. Przekazywane z pokolenia na pokolenie zwyczaje, związane ze spożywaniem posiłków, stanowią ważną społeczną wartość, towarzyszą najważniejszym wydarzeniom w naszym życiu.
Jakie wspomnienia mamy ze stołem z naszego dzieciństwa, jakie tradycje i zwyczaje z nim związane przenieśliśmy lub chcielibyśmy przenieść do naszych własnych rodzin? Ta chwila refleksji, zatrzymana i utrwalona w czasie, ma istotne znaczenie dla zachowania i odtwarzania naszego kulinarnego, kulturowego dziedzictwa. Publikacja otwiera nas na głębsze rozumienie i uświadomienie sobie naszego potencjału, bogactwa lokalnych zasobów, zachęca do działań na rzecz lepszego ich wykorzystania. Mamy nadzieję, że pokazanie innym naszej bogatej tradycji kulinarnej, a przede wszystkim posmakowanie tradycyjnych produktów mazowieckiej kuchni, spowoduje także wzrost zainteresowania turystów naszym regionem.
Wszystkim, którzy udostępnili nam niezbędne materiały i podzielili się swoją wiedzą, przepisami czy wspomnieniami, własnymi pomysłami oraz zdjęciami, serdecznie dziękujemy! Dziękujemy przede wszystkim tym lokalnym grupom działania, które zebrały, przygotowały i przesłały nam swoje opracowania oraz Pani Izabelli Byszewskiej za pomoc merytoryczną przy opracowaniu Przewodnika.
Zapraszamy do kulinarnej, subiektywnej podróży po Mazowszu, indywidualnego powrotu do „pamięci smaku”. Książka jest także dostępna elektronicznie na stronach www.lgdpm.pl oraz www.mazowieckie.ksow.pl
Opracowała: Danuta Kucińska
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Operacja mająca na celu sprawne wdrażanie LSR, w tym realizacja Planu Komunikacji współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Przewidywane wyniki operacji: postęp finansowy we wdrażaniu operacji w ramach
Strategii Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Operacja mająca na celu sprawne wdrażanie LSR, w tym realizacja Planu Komunikacji współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Przewidywane wyniki operacji: postęp finansowy we wdrażaniu operacji w ramach
Strategii Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność
Wszelkie prawa zastrzeżone. Lokalna Grupa Działania - Przyjazne Mazowsze
Projekt i realizacja: Konrad Stępień
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...