Najnowsze

Wyróżnione

Owocowe inspiracje

W  dniu 28 lutego 2024 r.  w Centrum Edukacyjno-Konferencyjnym MODR O/Poświętne w Płońsku odbyło się szkolenie warsztatowe w zakresie przetwórstwa owocowego w ramach Mazowieckich Dobrych Praktyk i Tradycji Kulinarnych. Organizatorami spotkania byli: Samorząd Województwa Mazowieckiego, Lokalna Grupa Działania – Przyjazne Mazowsze oraz Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Warszawie O/Poświętne w Płońsku.

Uczestników przywitał gospodarz obiektu Pan Jarosław Grabowski – dyrektor MODR O/Poświętne w Płońsku oraz Pani Danuta Kucińska – prezes Lokalnej Grupy Działania – Przyjazne Mazowsze.Wydział Rolnictwa, Żywności i Rozwoju Obszarów Wiejskich Departamentu Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie reprezentowali Pan Krzysztof Zaniewski oraz Pani Patrycja Dzięcioł.

 

Szkolenie prowadził Pan Dariusz Koroś – właściciel rodzinnej cydrowni Chyliczki, sadownik, który przedstawił praktyczne kierunki przerobu owoców produkowanych we własnym gospodarstwie, ze szczególnym uwzględnieniem wykorzystania jabłek i innych owoców do produkcji soków oraz napojów. Ponadto uczestnicy spotkania poznali odpowiedzi na pytania m.in: jak powstaje cydr,z jakich odmian jabłek, jakie są jego etapy produkcji, jak uprawiać drzewa i krzewy owocowe, aby otrzymać dobre cydry oraz jak należy prawidłowo przechowywać cydr, ile jest jego odmian. Prowadzący warsztaty podzielił się również wiedzą dotyczącą wykonania octu jabłkowego, będącego skarbnicą witamin i wielu właściwości zdrowotnych.

 

Podczas części praktycznej, uczestnicy  do przygotowanego cydru spokojnego, dodawali odrobinę drożdży i cukru oraz rozlewali napój do butelek i kapslowali. Po 4 tygodniach będą mogli delektować się dojrzałym cydrem. Dokonywali również pomiaru refraktometrem zawartości cukru w owocach i prognozowali zawartość alkoholu. Na zakończenie warsztatów odbyła się symboliczna degustacja cydrów Chyliczki. Bez wątpienia najbardziej smakowitym okazał się  „Cydr lodowy”. 

 

Dziękujemy uczestników za aktywny udział w szkoleniu. Liczymy na to, ze może ktoś zainspiruje się tymi dobrymi praktykami i powstanie nowy produkt lokalny na naszym obszarze. 

 

 

baboszewociechanowdzierzazniajoniecnaruszewoplonskraciazczerwinsksochocinzaluskiczerwinsk

domlgd

okladka publikacji CoWiP

 

ikonka broszura okładka

ikonka

Certyfikaty Przyjazne Mazowsze

IKONKAAA

ikonka2019

IKONKA

 

 

ikonka Ciekawostki Turystyczne

 

ikonka TWÓRCY LOKALNI

 

ikonka produkty lokalne

 

ikonka ciekawe biografie

 

 

2

 

mpnt

 

skrzat

 

 

Skrzatolandia

 

ikonka aktualna

LGD KSIAZKA

napisz

ziemia plonska okladka

okladka do akceptacji 1

IKONKA POTENCJAŁ TURYSTYCZNY

Archiwum artykułów

unnamed

 

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Operacja mająca na celu sprawne wdrażanie LSR, w tym realizacja Planu Komunikacji współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji

Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020

Przewidywane wyniki operacji: postęp finansowy we wdrażaniu operacji w ramach

Strategii Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Operacja mająca na celu sprawne wdrażanie LSR, w tym realizacja Planu Komunikacji współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji

Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020

Przewidywane wyniki operacji: postęp finansowy we wdrażaniu operacji w ramach

Strategii Rozwoju Lokalnego Kierowanego przez Społeczność